Serduszka |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 30 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 10 dkg cukru
- 8 dkg mielonych pestek słonecznika
- olejek migdałowy, cukier waniliowy, szczypta soli
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 15 dkg konfitury z róży
- 1 białko
- 6 dkg pestek słonecznika
|
Opis przygotowania: Wyrobić mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól, olejek, żółtko i mielony słonecznik oraz tłuszcz na jednolitą masę. Wstawić na 1 h do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm Wykrawać serduszka. Połowę serduszek posmarować białkiem i posypać słonecznikiem ( te będą na górę) Piec ok. 15 min. W temp. 175 stopni.
Łączyć po dwa z konfiturą różaną w środku. |
|
Opis / Uwagi: Z uwagi na konfiturę nie można ich długo przechowywać, ale i tak same znikają :)
Przepis pochodzi z Nierodzimia ( Beskidy) |
|
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 4294 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |