przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Serduszka

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 10 dkg cukru
- 8 dkg mielonych pestek słonecznika
- olejek migdałowy, cukier waniliowy, szczypta soli
- 1 żółtko

Nadzienie:
- 15 dkg konfitury z róży
- 1 białko
- 6 dkg pestek słonecznika

Opis przygotowania:
Wyrobić mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól, olejek, żółtko i mielony słonecznik oraz tłuszcz na jednolitą masę. Wstawić na 1 h do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm Wykrawać serduszka. Połowę serduszek posmarować białkiem i posypać słonecznikiem ( te będą na górę) Piec ok. 15 min. W temp. 175 stopni.
Łączyć po dwa z konfiturą różaną w środku.
Opis / Uwagi:
Z uwagi na konfiturę nie można ich długo przechowywać, ale i tak same znikają :) Przepis pochodzi z Nierodzimia ( Beskidy)
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 4020 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin