Sernik amerykański z musem |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: 12 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 9 łyżek masła
- 20 dag pokruszonych herbatników, biszkoptów lub krakersów
- 4 łyżki cukru
- 1 kg białego kremowego sera
- 20 dag cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- 4 jajka
- skórka otarta z cytryny
Mus:
- 50 dag truskawek (mrożonych)
- sok z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
|
Opis przygotowania: Tortownicę wysmarować grubo masłem. Resztę masła roztopić, dodać pokruszone herbatniki wymieszane z cukrem. Ugnieść mieszankę na dnie formy, rozprowadzając równomiernie. Podpiec 15 min w temp. 150°C. Wystudzić.
Ser utrzeć mikserem (na wolnych obrotach, aby nie wprowadzać zbyt dużo powietrza) na gładką masę. Dodać cukier, wanilię, sól i ubijać 3-4 minuty, aż masa stanie się lekka i kremowa. Dodawać po jednym jajku, stale ubijając. Włożyć skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę serową do formy na podpieczony spód. Piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 160-170°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) do wystygnięcia. Po godzinie wstawić do lodówki na 12 godzin.
Mus: truskawki lekko rozmrozić. Zmiksować z sokiem i cukrem pudrem. Sernik podawać polany musem truskawkowym. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4604 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |