|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sernik domowy na kruchym spodzie |
|
Poziom: łatwy Głosów: 5 Ocena: 3.00 Składniki: Ciasto:
- 300 g mąki (niecałe 2 szkl.)
- 100 g cukru pudru
- ugotowane i przetarte żółtko
- 200 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 10 jajek
- 350 g cukru
- 4 łyżki stołowe masła
- cukier waniliowy
|
Opis przygotowania: Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Przesiać mąkę na stolnicę, utrzeć żółtko z cukrem pudrem i dodać wraz z masłem do mąki. Najlepiej przygotowując kruche ciasto, w pierwszej fazie siekać składniki nożem, gdyż masło bardzo szybko się topi pod wpływem ciepła rąk i trudno nam będzie poradzić sobie z powstającą mazią.
Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1 h, a potem wałkować na stolnicy posypanej mąką i przenieść na wałku, wylepiając nim dno formy. Piec w temp. 180°C przez 15 - 20 min., aż upiecze się na jasnożółty kolor. Utrzeć w misce ser z cukrem, 3 jajami cukrem waniliowym. Do gładkiej masy wbić stopniowo po jednym żółtku, dolać stopione i ochłodzone masło, a na koniec pianę ubitą z białek i rodzynki (opłukane i osuszone). Po wymieszaniu nałożyć masę na podpieczony spód z kruchego ciasta. Wierzch wysmarować białkiem i włożyć na 40 min. do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170°C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 12061 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 3) |
CIASTO Dodał/a ~MARIOLKA dnia 2008-12-23 22:27:39
SERNIK ZBYT MOKRY. CIASTO ZAMAKA I W DODATKU JEST ZA TŁUSTE.PO CO W NIM AŻ 20 DKG MASŁA.
PIEKŁAM ZGDNIE Z PRZEPISEM LECZ TO ZAMOKNIĘTE MAŚLANE CIASTO TO BE.....
| CIASTO Dodał/a ~teresa dnia 2008-12-23 22:27:03
SERNIK ZBYT MOKRY. CIASTO ZAMAKA I W DODATKU JEST ZA TŁUSTE.PO CO W NIM AŻ 20 DKG MASŁA.
PIEKŁAM ZGDNIE Z PRZEPISEM LECZ TO ZAMOKNIĘTE MAŚLANE CIASTO TO BE.....
| CIASTO Dodał/a ~teresa dnia 2008-12-23 22:21:43
sernik zbyt MOKRY. cIASTO ZAMAKA I JEST ZA TŁUSTE.
|
|
|
|