Sernik kremowy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Masa serowa:
- 1/2 kg sera śmietankowego (tłustego)
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
Chrupki spód z krakersów:
- 1,5 szklanki pokruszonych krakersów lub pół na pół z pieczywem graham
- 1/3 szklanki roztopionego masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
Polewa:
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
|
Opis przygotowania: Składniki na spód wymieszać, wyłożyć nimi formę i piec w temp 175 stopni C przez 10 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Składniki masy serowej wymieszać i ubić je tak, by utworzyły jednolitą, puszystą, żółtą masę. Wylać na upieczony spód.
Całość wstawić do piekarnika, piec około 30 minut w temp 175 stopni, po czym wyjąć i pozostawić na 25 minut do wystygnięcia.
W tym czasie przygotować polewę:
Składniki na polewę dokładnie wymieszać i równo rozprowadzić po powierzchni ostygniętego ciasta. Całość jeszcze raz wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut.
Przed krojeniem zalecam dobre schłodzenie ciasta. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 6139 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |