przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sernik z jabłkami


Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
ciasto:
- 3 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru kryształ
- 3 żółtka
- 3/4 kostki margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie serowe:
- 50 dag sera białego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki margaryny
- cukier puder do smaku (ok 3 łyżki)
- jabłka

piana:
- 3 białka
- 1/2 szkl cukru kryształ
- kisiel lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania:
ciasto:
1. Zarobić ciasto kruche: na stolnicę wysypać mąkę, zamieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, cukier i żółtka i posiekać nożem. Dodać śmietanę i lekko zarobić ciasto rękoma. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć do formy (ciasto nakłuć widelcem) a drugą część zamrozić.

nadzienie serowe:
1. Zmielić biały ser. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem Dodać ser, a na końcu pianę z białek. Masę serową wyłożyć na ciasto kruche. Na ser nałożyć małe ćwiartki jabłek, jedną obok drugiej.

piana:
1. Białka ubić z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczana lub kisiel. Wylać na jabłka. Na pianę zetrzeć na grubszej tarce drugą połowę ciasta.

Piec ok 1h w temp 180 st C.
Przepis został dodany przez:  anka1988
Przepis czytano już 5557 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






pyszne ciasteczko
Dodał/a ~nina dnia 2009-10-05 10:31:05

polecam, bardzo dobre, jeśli ktoś lubi niezbyt słodkie ciasteczka...











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin