|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Sezamki |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
Po 250 g jasnego ziarna sezamowego i cukru,
 sok z 1 dużej cytryny wraz z 40 ml wody lub 60 ml samej wody,
 po zbrązowieniu cukru dodatkowo100 - 120 ml gorącej wody.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Cukier zagotować z wodą i z sokiem z cytryny. Ponieważ tworzący się karmel osiada na ściankach rondelka poleca się smarowanie ścianek pędzelkiem zanurzanym w zimnej wodzie. Gdy cukier zacznie się karmelizować i brązowieć, dolać pozostałą gorącą wodę i mieszać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy zacznie znowu gęstnieć dosypać ziarno sezamowe i ogrzać masę, aż osiągnie temp. 135ş C. Wtedy wylać ją na twardy, marmurowy lub granitowy blat i wałkować wałkiem posmarowanym olejem. Masa nie powinna zastygnąć przed rozwałkowaniem. W przeciwnym razie trzeba znowu wstawić ją na chwilę do piekarnika. Ciepłą, rozwałkowaną masę pokroić na równe prostokąty, przypominające sezamki.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 5607 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |