|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sezamki |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Po 250 g jasnego ziarna sezamowego i cukru,
sok z 1 dużej cytryny wraz z 40 ml wody lub 60 ml samej wody,
po zbrązowieniu cukru dodatkowo100 - 120 ml gorącej wody.
|
Opis przygotowania: Cukier zagotować z wodą i z sokiem z cytryny. Ponieważ tworzący się karmel osiada na ściankach rondelka poleca się smarowanie ścianek pędzelkiem zanurzanym w zimnej wodzie. Gdy cukier zacznie się karmelizować i brązowieć, dolać pozostałą gorącą wodę i mieszać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy zacznie znowu gęstnieć dosypać ziarno sezamowe i ogrzać masę, aż osiągnie temp. 135ş C. Wtedy wylać ją na twardy, marmurowy lub granitowy blat i wałkować wałkiem posmarowanym olejem. Masa nie powinna zastygnąć przed rozwałkowaniem. W przeciwnym razie trzeba znowu wstawić ją na chwilę do piekarnika. Ciepłą, rozwałkowaną masę pokroić na równe prostokąty, przypominające sezamki. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5062 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|