przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sezamki

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Po 250 g jasnego ziarna sezamowego i cukru,
sok z 1 dużej cytryny wraz z 40 ml wody lub 60 ml samej wody,
po zbrązowieniu cukru dodatkowo100 - 120 ml gorącej wody.

Opis przygotowania:
Cukier zagotować z wodą i z sokiem z cytryny. Ponieważ tworzący się karmel osiada na ściankach rondelka poleca się smarowanie ścianek pędzelkiem zanurzanym w zimnej wodzie. Gdy cukier zacznie się karmelizować i brązowieć, dolać pozostałą gorącą wodę i mieszać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy zacznie znowu gęstnieć dosypać ziarno sezamowe i ogrzać masę, aż osiągnie temp. 135ş C. Wtedy wylać ją na twardy, marmurowy lub granitowy blat i wałkować wałkiem posmarowanym olejem. Masa nie powinna zastygnąć przed rozwałkowaniem. W przeciwnym razie trzeba znowu wstawić ją na chwilę do piekarnika. Ciepłą, rozwałkowaną masę pokroić na równe prostokąty, przypominające sezamki.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 4795 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin