przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Skrzydełka duszone z cebulą i czosnkiem w sosie śmietanowym

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 5 skrzydełek z kurczaka
- bulion ok 1l
- 3 średnie cebule
- główka czosnku
- 3/4 dużego opakowania śmietany 18%
- sól
- pieprz
- cukier
- olej
- mąka - 2 płaskie łyżki

Opis przygotowania:
Skrzydełka dzielimy na części i obgotowujemy w bulionie.
Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony w talarki czosnek, smażymy kilka minut i wrzucamy skrzydełka, dolewamy ok szklanki bulionu, dodajemy łyżeczkę soli i pieprzu.
Dusimy ok 30minut (choć im dłużej tym lepiej) na małym ogniu.
Wyciągamy skrzydełka, do bulionu z czosnkiem i cebulą dodajemy śmietany i mąki rozrobionej z wodą.
Wrzucamy z powrotem skrzydełka. Po zagotowaniu przyprawiamy wg uznania solą, pieprzem.

Podawać z ryżem
Opis / Uwagi:
Czasami odcedzam przed wlaniem śmietany cebulę i czosnek. Sos jest gładki i ładniejszy. Dodaję również kardamonu i kurkumę (ale nie wszyscy je lubią) i inne zioła według uznania (np. oregano) Ewentualnie można oddzielić mięso od kości.
Przepis został dodany przez:  megara
Przepis czytano już 12420 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin