Skrzydełka duszone z cebulą i czosnkiem w sosie śmietanowym |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 5 skrzydełek z kurczaka
- bulion ok 1l
- 3 średnie cebule
- główka czosnku
- 3/4 dużego opakowania śmietany 18%
- sól
- pieprz
- cukier
- olej
- mąka - 2 płaskie łyżki
|
Opis przygotowania: Skrzydełka dzielimy na części i obgotowujemy w bulionie.
Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony w talarki czosnek, smażymy kilka minut i wrzucamy skrzydełka, dolewamy ok szklanki bulionu, dodajemy łyżeczkę soli i pieprzu.
Dusimy ok 30minut (choć im dłużej tym lepiej) na małym ogniu.
Wyciągamy skrzydełka, do bulionu z czosnkiem i cebulą dodajemy śmietany i mąki rozrobionej z wodą.
Wrzucamy z powrotem skrzydełka. Po zagotowaniu przyprawiamy wg uznania solą, pieprzem.
Podawać z ryżem |
|
Opis / Uwagi: Czasami odcedzam przed wlaniem śmietany cebulę i czosnek. Sos jest gładki i ładniejszy.
Dodaję również kardamonu i kurkumę (ale nie wszyscy je lubią) i inne zioła według uznania (np. oregano)
Ewentualnie można oddzielić mięso od kości. |
|
|
Przepis został dodany przez: megara |
Przepis czytano już 12934 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |