przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sok z dzikich gruszek i jarzębiny

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 kg dzikich gruszek (twardych),
0.25 kg owocu jarzębiny,
4 szkl. cukru,
6 szklanek wody.

Opis przygotowania:
Jeżeli owoce były zbierane przed przymrozkami włożyć je na 3 dni do zamrażarki.
Gruszkom usunąć ogonki i gniazda kwiatowe. Jarzębinę obrać z baldachów. Owoce dokładnie umyć. Zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 3 h, aż powstanie ciemnoczerwony sok. Odcedzić sok. i dodać do niego cukier gotować bez owoców na małym ogniu jeszcze 1 h, aż sok. się sklaruje. Zlać gorące do słoików, zamknąć i odwrócić "do góry dnem" dla sprawdzenia szczelności.
Pasteryzować 20 min. (1 l słoje). Przechowywać chłodnym miejscu.
Przepis czytano już 4943 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin