|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sok z dzikich gruszek i jarzębiny |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 kg dzikich gruszek (twardych),
0.25 kg owocu jarzębiny,
4 szkl. cukru,
6 szklanek wody.
|
Opis przygotowania: Jeżeli owoce były zbierane przed przymrozkami włożyć je na 3 dni do zamrażarki.
Gruszkom usunąć ogonki i gniazda kwiatowe. Jarzębinę obrać z baldachów. Owoce dokładnie umyć. Zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 3 h, aż powstanie ciemnoczerwony sok. Odcedzić sok. i dodać do niego cukier gotować bez owoców na małym ogniu jeszcze 1 h, aż sok. się sklaruje. Zlać gorące do słoików, zamknąć i odwrócić "do góry dnem" dla sprawdzenia szczelności.
Pasteryzować 20 min. (1 l słoje). Przechowywać chłodnym miejscu. |
|
|
Przepis czytano już 5316 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|