przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sola w sosie ze świeżych ogórków

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Łyżka miękkiego masła,
mała cebula,
drobno posiekana,
75 dkg filetów z soli,
200 ml białego półwytrawnego wina,
2 świeże ogórki sałatkowe,
obrane i pozbawione nasion oraz pokrojone w kostkę o boku 1 cm,
250 ml bulionu rybnego,
2/3 opakowania śmietanki,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Opis przygotowania:
Duży półmisek żaroodporny (na tyle duży, aby można było w nim ułożyć ryby obok siebie w jednej warstwie) natłuścić masłem. Na dnie równomiernie rozsypać cebulę, ułożyć filety i oprószyć je solą i pieprzem. Pokryć filety posiekanymi ogórkami i podlać winem oraz bulionem. Przykryć półmisek płatem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) i piec, aż ryba będzie miękka (około 20 min.). Gotowe filety ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple. Resztę zawartości naczynia żaroodpornego przełożyć do rondelka. Sos w rondelku odparować do zgęstnienia, dodać śmietankę, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu wsypać natkę i polać przygotowane na półmisku filety.
Opis / Uwagi:
W podobny sposób można również przyrządzić kergulenę.
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 4998 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin