|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sola w sosie ze świeżych ogórków |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Łyżka miękkiego masła,
mała cebula,
drobno posiekana,
75 dkg filetów z soli,
200 ml białego półwytrawnego wina,
2 świeże ogórki sałatkowe,
obrane i pozbawione nasion oraz pokrojone w kostkę o boku 1 cm,
250 ml bulionu rybnego,
2/3 opakowania śmietanki,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
|
Opis przygotowania: Duży półmisek żaroodporny (na tyle duży, aby można było w nim ułożyć ryby obok siebie w jednej warstwie) natłuścić masłem. Na dnie równomiernie rozsypać cebulę, ułożyć filety i oprószyć je solą i pieprzem. Pokryć filety posiekanymi ogórkami i podlać winem oraz bulionem. Przykryć półmisek płatem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) i piec, aż ryba będzie miękka (około 20 min.). Gotowe filety ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple. Resztę zawartości naczynia żaroodpornego przełożyć do rondelka. Sos w rondelku odparować do zgęstnienia, dodać śmietankę, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu wsypać natkę i polać przygotowane na półmisku filety. |
|
Opis / Uwagi: W podobny sposób można również przyrządzić kergulenę. |
| Region: Kuchnia australijska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5292 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|