|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sos hoisin |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 4.33 Składniki: - 1 szklanka kolorowej fasoli
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki octu
- 5 ząbków czosnku wyciśniętych
- 6 plasterków imbiru drobno posiekanych
- 3 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka 5 przypraw
- 2 łyżki sosu sojowego
|
Opis przygotowania: Wypłukaną fasolę namoczyć w zimnej wodzie na noc. Fasolę przelać do garnka, wlać 2 szklanki wody, gotować przez 1.5 h do miękkości, odcedzić, ostudzić, zachować wywar. Fasolę zemleć, wymieszać z pozostałymi składnikami, wlać tyle wywaru aby otrzymać sos o konsystencji śmietanki. Sos podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, zagotować, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. często mieszając, aż sos zgęstnieje. Przechowywać w słoiku, który w lodówce może stać do 6 miesięcy. |
|
Region: Kuchnia chińska | |
Przepis czytano już 10505 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
? Dodał/a ~Adam Hofman dnia 2009-02-15 12:48:20
Jest swietny, jeden maly drobiazg to konsystencja, nie jest idealnie gladki. Oprócz tego - idealny do np. kaczki po pekińsku.
|
|
|
|