przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sos hoisin

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 4.33
Składniki:
- 1 szklanka kolorowej fasoli
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki octu
- 5 ząbków czosnku wyciśniętych
- 6 plasterków imbiru drobno posiekanych
- 3 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka 5 przypraw
- 2 łyżki sosu sojowego

Opis przygotowania:
Wypłukaną fasolę namoczyć w zimnej wodzie na noc. Fasolę przelać do garnka, wlać 2 szklanki wody, gotować przez 1.5 h do miękkości, odcedzić, ostudzić, zachować wywar. Fasolę zemleć, wymieszać z pozostałymi składnikami, wlać tyle wywaru aby otrzymać sos o konsystencji śmietanki. Sos podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, zagotować, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. często mieszając, aż sos zgęstnieje. Przechowywać w słoiku, który w lodówce może stać do 6 miesięcy.
Region:  Kuchnia chińska
Przepis czytano już 10505 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






?
Dodał/a ~Adam Hofman dnia 2009-02-15 12:48:20

Jest swietny, jeden maly drobiazg to konsystencja, nie jest idealnie gladki. Oprócz tego - idealny do np. kaczki po pekińsku.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin