przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Sos karmelowy wietnamski

Poziom: b. łatwy
Czas: 10 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 6
Ocena: 4.33
Składniki:
- 80 g cukru
- 70 ml sosu rybnego
- 4 małe cebulki szalotki bardzo drobno poszatkowane
- ¼ łyżeczki mielonego świeżego pieprzu czarnego

Opis przygotowania:
Na małym ogniu w niewielkim rondelku roztopić cukier. Gdy zacznie lekko karmelizować zdjąć rondelek z ognia i dodać sos rybny. Dokładnie wymieszać lecz ostrożnie, oparzenie roztopionym cukrem jest bardzo bolesne. Postawić rondelek ponownie na ogniu i stale mieszając ogrzewać ok. 3-4 minut. Dodać cebulkę i pieprz. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i odstawić z ognia po minucie. Sos powinien mieć konsystencję syropu, oraz podobną lepkość. Można go długo przechowywać w lodówce. Używać do posmarowania grillowanego mięsa lub jako dodatek do marynat i sosów
Opis / Uwagi:
ten sos jest bardzo ważnym składnikiem potraw z Wietnamu nadając im słodkawy smak i aromat gdy sos wkomponuje się w potrawę, idealnie komponuje się z pikantnymi daniami a na grillowanym mięsie tworzy sie chrupiąca skorupka
Region:  Kuchnia tajska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 7980 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin