Sos ketchup Amishów |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: dowolna Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: - 6 łodyg selera naciowego
- 3 cebule poszatkowane - ok. 2 szklanek
- ćwierć szk. wody
- 1,5 kg pomidorów pokrojonych w ćwiartki bez skóry
- 6 łyżek octu winnego
- 1 szk. cukru - najlepszy brązowy
- pół łyżeczki przyprawy warzywnej
- pół łyżeczki czosnku poszatkowanego
- pół łyżeczki ziaren selera
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól do smaku ok. pół łyżeczki
|
Opis przygotowania: W średnim rondelku umieścić wymyty i pokrojony seler, poszatkowaną cebulę i wodę. Zagotować całość i zmniejszyć płomień. Przykryć rondelek i gotować seler z cebulą ok. 25 minut często mieszając , kontrolując poziom wody. W razie potrzeby uzupełnić poziom wody. Pomidory umieścić w odpowiednio dużym garnku - wskazany jest ze stali nierdzewnej z grubym dnem. Postawić na średnim ogniu i zagotować. Całość gotować ok. 25 minut, mieszać od czasu do czasu aby uniknąć przypalenia. Dodać do rozgotowanych pomidorów nasz seler z cebulą, wymieszać całość i gotować jeszcze ok. 15 minut. Zamieszać dobrze zawartość, sos ma mieć konsystencję gładkiego piure. Przetrzeć gorący sos przez gęste sito, dodać ocet, cukier i przyprawy. Zagotować całość ponownie. Zmniejszyć płomień i kontynuować gotowanie aż uzyskamy odpowiednią, gęstą konsystencję tj. ok. 15 minut. Gdy nasz ketchup uzyska oczekiwaną gęstość, wystudzić całość i przełożyć do wyparzonych, zamykanych słoiczków. Przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce. Czas przydatności ok. 2 miesięcy. |
|
Opis / Uwagi: Ten przepis pochodzi z kolonii Amishów w Shipensburgu w Pensylwanii. |
|
Region: Kuchnia amerykańska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 9359 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |