Sos tzatziki II |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 świeże ogórki - ok. 150 g
- 6 ząbków czosnku
- 400 - 500 ml gęstego jogurtu naturalnego lub 250 g serka homogenizowanego i 200 g jogurtu
- ew. 30 g oliwy
- 3 łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka soku z cytryny
- biały pieprz
|
Opis przygotowania: Czosnek obrać i drobno posiekać. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Zostawić na sicie do odcedzenia.
Można zarówno nie obierać ogórków ze skórki i nie usuwać pestek, ale niektórzy ogórki obierają, przekrawają na pół i przed starciem na tarce usuwają całe środki.
Jogurt połączyć z czosnkiem i oliwą, wymieszać, dodać odcedzone ogórki i doprawić: solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Tu też kolejna uwaga: do tzatzyków powinno się używać "prawdziwego" gęstego jogurtu. Można go kupić w specjalistycznych delikatesach i hurtowniach gastronomicznych. Najlepszy do tzatzików będzie jogurt grecki. Jeżeli ma się do dyspozycji dość rzadkie jogurty, to można je zagęścić dodając co najmniej drugie tyle naturalnego serka homogenizowanego. Do tzatzików można dosypać sporo posiekanego koperku |
|
Region: Kuchnia grecka |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis czytano już 6711 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |