przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Spaghetti a'la Bolognese


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 2-3
Głosów: 10
Ocena: 4.60
Składniki:
Makaron spaghetti
Oliwa z oliwek
Mielone mięso wołowe 300g
Przyprawa typu vegeta/kucharek
4 ząbki czosnku
1 średnia czerwona cebula
Pomidor
Suszone oregano i bazylia
Koncentrat pomidorowy
Sól i pieprz

Opis przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Mielone mięso wołowe smażymy na oliwie, przyprawiamy vegetą lub kucharkiem. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i posiekaną cebulę, smażymy przez około 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, solimy i pieprzymy, dusimy kolejne 5 minut na małym ogniu. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i po 2 szczypty oregano i bazylii, mieszamy i znów chwilkę dusimy. Dodajemy makaron i już bez przykrycia smażymy wciąć mieszając by makaron był gorący i wszystkie składniki się połączyły. Podawać możemy posypane parmezanem z kawałkami świeżych pomidorów i liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego :)
Region:  Kuchnia włoska
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 5063 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin