Spaghetti a'la Bolognese |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: 2-3 Głosów: 10 Ocena: 4.60 Składniki: Makaron spaghetti
Oliwa z oliwek
Mielone mięso wołowe 300g
Przyprawa typu vegeta/kucharek
4 ząbki czosnku
1 średnia czerwona cebula
Pomidor
Suszone oregano i bazylia
Koncentrat pomidorowy
Sól i pieprz
|
Opis przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Mielone mięso wołowe smażymy na oliwie, przyprawiamy vegetą lub kucharkiem. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i posiekaną cebulę, smażymy przez około 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, solimy i pieprzymy, dusimy kolejne 5 minut na małym ogniu. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i po 2 szczypty oregano i bazylii, mieszamy i znów chwilkę dusimy. Dodajemy makaron i już bez przykrycia smażymy wciąć mieszając by makaron był gorący i wszystkie składniki się połączyły. Podawać możemy posypane parmezanem z kawałkami świeżych pomidorów i liśćmi świeżej bazylii.
Smacznego :) |
|
Region: Kuchnia włoska |
|
Przepis został dodany przez: majki |
Przepis czytano już 5063 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |