przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Spaghetti alla carbonara

Poziom: trudny
Czas: 20 min.
Porcji: 1
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4-5 łyżek oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 400 g makaronu spaghetti
- 100 g wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- 4 żółtka
- 4 jajka
- 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano

Opis przygotowania:
Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić w oliwie na patelni. Kto chce może dorzucić ząbek czosnku - gdy się zezłoci i odda cały swój smak usuwamy go z patelni.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (z 2 łyżkami oliwy), przecedzić i dodać do boczku z oliwą. Mieszać na wolnym ogniu, by makaron pokrył się oliwą i skwarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jajka z żółtkami roztrzepać i dodać do makaronu. Wyłączyć gaz pod patelnią i delikatnie mieszać do momentu, aż jaja zaczną się ścinać. Dodać parmezan. Przełożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią.

Jeśli takie spaghetti robimy dla dzieci, to do potrawy można dodać śmietanę
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  macho
Przepis czytano już 4274 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin