Spaghetti alla carbonara |
|
Poziom: trudny Czas: 20 min. Porcji: 1 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4-5 łyżek oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 400 g makaronu spaghetti
- 100 g wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- 4 żółtka
- 4 jajka
- 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano
|
Opis przygotowania: Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić w oliwie na patelni. Kto chce może dorzucić ząbek czosnku - gdy się zezłoci i odda cały swój smak usuwamy go z patelni.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (z 2 łyżkami oliwy), przecedzić i dodać do boczku z oliwą. Mieszać na wolnym ogniu, by makaron pokrył się oliwą i skwarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Jajka z żółtkami roztrzepać i dodać do makaronu. Wyłączyć gaz pod patelnią i delikatnie mieszać do momentu, aż jaja zaczną się ścinać. Dodać parmezan. Przełożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią.
Jeśli takie spaghetti robimy dla dzieci, to do potrawy można dodać śmietanę |
|
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: macho |
Przepis czytano już 4274 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |