|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Stek z rekina na ryżu z limonkowym guacamole |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: 1 Głosów: 8 Ocena: 3.00 Składniki: 2 steki z rekina
Ryż biały (100g)
1 limonka
1 avocado
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
|
Opis przygotowania: Steki z rekina kroimy wzdłuż, osuszamy i przyprawiamy w misce sokiem z połowy limonki, solą, pieprzem, natką pietruszki i oliwą z oliwek. Tak przyprawione steki wkładamy do lodówki na godzinę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Steki smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, wlewamy tylko całą zawartość miseczki, w której je trzymaliśmy. Guacamole przygotowuje w najbardziej podstawowej formie. Obieram i wyjmuje pestkę, kroję w kostkę i wkładam do miski, dodaję 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, szczyptę soli i pieprzu i sok z reszty limonki, dokładnie ubijam i mieszam widelcem na jednolitą masę.
Smacznego :) |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 4834 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
steki z rekina Dodał/a majki dnia 2011-12-01 23:02:57
To nie jest jakiś specjalnie egzotyczny produkt, można go kupić w większości sklepów rybnych, czy w makro. Ale nie wiem czy sprzedają je za ironię małym pyskaczom, ale to już musisz pytać w sklepie
| steki z rekina Dodał/a ~kucharek dnia 2011-11-28 22:28:28
no tak dorwał się do steków z rekina i gotuje, zapomniałem ze rekiny pływają w Wiśle i można je łowić na podbierak
|
|
|
|