przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Stek z rekina na ryżu z limonkowym guacamole


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 1
Głosów: 8
Ocena: 3.00
Składniki:
2 steki z rekina
Ryż biały (100g)
1 limonka
1 avocado
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek

Opis przygotowania:
Steki z rekina kroimy wzdłuż, osuszamy i przyprawiamy w misce sokiem z połowy limonki, solą, pieprzem, natką pietruszki i oliwą z oliwek. Tak przyprawione steki wkładamy do lodówki na godzinę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Steki smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, wlewamy tylko całą zawartość miseczki, w której je trzymaliśmy. Guacamole przygotowuje w najbardziej podstawowej formie. Obieram i wyjmuje pestkę, kroję w kostkę i wkładam do miski, dodaję 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, szczyptę soli i pieprzu i sok z reszty limonki, dokładnie ubijam i mieszam widelcem na jednolitą masę.

Smacznego :)
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 4534 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)



Dodał/a majki





steki z rekina
Dodał/a majki dnia 2011-12-01 23:02:57

To nie jest jakiś specjalnie egzotyczny produkt, można go kupić w większości sklepów rybnych, czy w makro. Ale nie wiem czy sprzedają je za ironię małym pyskaczom, ale to już musisz pytać w sklepie

steki z rekina
Dodał/a ~kucharek dnia 2011-11-28 22:28:28

no tak dorwał się do steków z rekina i gotuje, zapomniałem ze rekiny pływają w Wiśle i można je łowić na podbierak











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin