Strucla z serem |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
- 0.5 kg maki pszennej
- 15 dag cukru
- 2 jaja
- 1/4 l mleka
- 3 dag drożdży
- 1 paczka cukru waniliowego
- 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 3 dag rodzynków
Nadzienie:
- 25 dag sera
- 15 dag cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 4 jaja
- 10 dag masła
- 10 dag rodzynków
- skórka z cytryny
|
Opis przygotowania: Z wymienionych składników sporządzić ciasto drożdżowe. Ser utrzeć z cukrem na gładką masę i dalej ucierając, dodawać po jednym żółtku, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i stopione masło. Domieszać rodzynki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, położyć na nie masę, zwinąć struclę i przełożyć do natłuszczonej formy. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować białkiem i piec 40 - 50 minut w gorącym piekarniku. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 4912 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |