Suflet serowy z musem morelowym |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Suflet:
4 jajka
10 dag cukru
200 g serka homogenizowanego
1 laska wanilii
2 łyżki rumu
skórka strata z 1/2 cytryny
sól
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka masła do posmarowania foremek
Mus morelowy:
50 dag dojrzałych moreli
1/4 l białego wina wytrawnego
1/2 laski cynamonu
2 goździki
|
Opis przygotowania: Morele umyć, wytrzeć, przekroić na pół, usunąć pestki. Do naczynia wlać wino, dodać cynamon, gożdziki oraz morele i dusić ok. 10 minut. Następnie całość zmiksować. Mus morelowy odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Nastepnie do żółtek dodać serek homogenizowany. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ i dodać do masy żółtkowo-twarogowej razem z rumem i skórką cytrynową. Foremki wysmarować masłem. Masę serową połączyć ostrożnie z pianą i napełnić foremki, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut w temp. 180 st. na złoty kolor. Gotowe suflety posypać cukrem pudrem i podać z musem morelowym. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 4875 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |