SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY CHIŃSKA ORYGINALNA |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 20 min. Porcji: 4 Głosów: 15 Ocena: 3.80 Składniki: Składniki:
" ½ główki białej kapusty
" 1 marchewka
" 1 ząbek czosnku
" 1/3 szklanki cukru
" 1/3 szklanki octu
" 1/3 szklanki oleju
" 1 łyżeczka soli (płaska)
|
Opis przygotowania: Szatkujemy kapustę na wiórki cienkie i długie, a marchewkę w tzw. zapałki. Przygotowujemy sosik składający się z oleju, octu, cukru i soli. Do sosu wciskamy czosnek przez praskę. Zalewę lekko podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia cukru i polewamy nią kapustę. Dokładnie mieszamy całość aby zalewa dokładnie połączyła się z kapustą. Odstawiamy na godzinkę do lodówki aby smaki się połączyły. Taka kapusta może być przechowywana przez kilka dni np. w szczelnie zamykanej misce bądź zakręcanym słoiku w chłodzie . Smacznego! |
|
Opis / Uwagi: najtańsza, najłatwiejsza, surówka do obiadu, lub do "chińczyka" smaczna, i nieskomplikowana |
|
Region: Kuchnia chińska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 26621 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |