przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sushi naleśnikowe

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- 2 jaja
- 1,5 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 11 łyżek mąki (+ potem 2 dodatkowo na ciasto różowe)

Na kolory:
- różowe - 5-7 łyżek koncentratu z barszczu
- zielone - 150 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego, czosnek w proszku
- żółte - 1 łyżeczka szafranu, 2 łyżeczki kurkumy

Nadzienie:
- 0,6 kg twarogu półtłustego
- sól
- pieprz
- czosnek w proszku
- szczypiorek
- papryka (żółta lub czerwona)
- ogórek zielony
- marchew
- kilka listków sałaty masłowej
- 100g łososia wędzonego
- 10 paluszków krabowych surimi
- majonez (opcjonalnie)
- oraz: sezam, imbir marynowany, listki kolendry, pasek pora, olej do smażenia

Opis przygotowania:
Ciasto na naleśniki zmiksować z podanych składników
na gładką masę. Podzielić na 3 części.
Do jednej dodać koncentrat z barszczu- jeśli zrobi się zbyt rzadki dosypać 1- 2 łyżki mąki, wymieszać.
Do drugiej części rozmrożony na patelni szpinak i czosnek (woda musi odparować, a szpinak należy przed dodaniem wystudzić).
Do trzeciej kurkumę i szafran.
Fajnie mieć pomoc w kuchni. Jedna osoba smaży naleśniki, druga umyje i pokroi warzywa na paski oraz podusi twaróg- dusząc twaróg łyżką- będzie on idealnie zbity bez grudek, łatwy do formowania, twaróg doprawić do smaku
wedle uznania:) Ogórek może być ze skórką.

Naleśniki smażyć na patelni z obu stron, przed każdym naleśnikiem spryskać patelnie olejem (ja używam oleju w sprayu.) Mając 9 poziomów grzania, smażę na 6 tym. Mnie wyszły 4 różowe i po 3 zielone oraz żółte.

Z twarogu można uformować podłużne formy
- nigiri, a nich położyć łososia i przewiązać paskiem zblanszowanego pora (zielona część).

Na każdy naleśnik rozsmarować przy brzegu dwie łyżki twarogu i dowolne składniki np. surimi, marchewka, ogórek.
Albo łosoś z papryką i sałatą.
Zawijać jak naleśnika, w rulonik, na końcu - by się skleiło można posmarować majonezem.

Gotowe zwinięte naleśniki schłodzić godzinkę w lodówce - łatwiej się potem pokroją. Kroić ostrym nożykiem na 1,5 - 2 cm kawałki - maki.
Gotowe maki posypać sezamem. Dekorować marynowanym imbirem, kolendrą.
Na niektóre kawałki można z wierzchu położyć kawałek łososia - wyjdzie tzw. dragon rolls;)
Podawać z majonezem z ziołami albo sosem (u mnie gotowy sos wasabi-teryiaki z sezamem). Kawałków wyszło dużo więcej niż na zdjęciu. Z każdego naleśnika 5-7 krążków (nie liczę końcówek)
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4922 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin