przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szarlotka

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
50 dkg (2.5 szkl.) mąki,
0.5 szkl. gęstej śmietany,
10 dkg margaryny,
4 żółtka,
25 dkg (1 szkl.) cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kg jabłek,
2 - 3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej.

Opis przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, śmietaną i żółtkami. Zagnieść ciasto i ostudzić je, przetrzymując przez 30 - 60 min. w lodówce. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, ułożyć na blasze i posypać równomiernie kaszą manną lub mąką ziemniaczaną. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na cieście i posypać je cukrem. Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 45 min. w średnio gorącym piekarniku.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 7439 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a mlynek














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin