Szarlotka |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 1kg jabłek
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- szklanka cukru
- 0,5 szklanki oliwy
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 150g masła
|
Opis przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jogurt i oliwę.
Składniki mieszamy mikserem.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Jabłka obieramy i kroimy na cząstki.
Przygotowujemy kruszonkę.
Mąkę i cukier wysypujemy na stolnicę, dodajemy miękkie masło i wszystkie składniki wygniatamy palcami aż powstaną grudki.
Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki wlewamy ciasto, układamy jabłka, posypujemy cynamonem, a na wierzchu kruszonką.
Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. |
|
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 7501 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |