przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szarlotka


Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
½ kg mąki
3 jajka
3/4 kostki masła
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
1 szklanka cukru

ok 70 dkg jabłek twardych i kwaśnych
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
cynamon
cukier puder do posypania

kremówka ( szklanka)
listki mięty

Opis przygotowania:
Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na godzinkę.
Potam na blaszkę, nakłuwamy widelcem i do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na ok. 25 min.
Po wyjęciu w piekarnika jeszcze ciepłe przekrawamy w poziomie na dwie części. Zostawiamy do wystygnięcia.

W garnku rumienimy pokrojone jabłka z cynamonem i cukrem i cukrem waniliowym. Nie gorące lecz letnie przekładamy na spód ciasta i przykrywamy jego odkrojoną drugą połową. Posypujemy cukrem pudrem.

Dla rozpusty ubijamy kremówkę z cukrem. Ciepłą szarlotkę przekładamy na talerzyk dodając obok ubitą śmietanę i listek mięty.
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 4439 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin