Szarlotka |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: ½ kg mąki
3 jajka
3/4 kostki masła
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
ok 70 dkg jabłek twardych i kwaśnych
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
cynamon
cukier puder do posypania
kremówka ( szklanka)
listki mięty
|
Opis przygotowania: Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na godzinkę.
Potam na blaszkę, nakłuwamy widelcem i do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na ok. 25 min.
Po wyjęciu w piekarnika jeszcze ciepłe przekrawamy w poziomie na dwie części. Zostawiamy do wystygnięcia.
W garnku rumienimy pokrojone jabłka z cynamonem i cukrem i cukrem waniliowym. Nie gorące lecz letnie przekładamy na spód ciasta i przykrywamy jego odkrojoną drugą połową. Posypujemy cukrem pudrem.
Dla rozpusty ubijamy kremówkę z cukrem. Ciepłą szarlotkę przekładamy na talerzyk dodając obok ubitą śmietanę i listek mięty. |
|
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 4439 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |