|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szarlotka po redaktorsku I |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
25 dkg mąki,
10 dkg margaryny,
8 dkg cukru pudru,
2 żółtka.
Masa:
50 dkg brzoskwiń z kompotu,
250 ml mleka,
250 ml śmietanki,
5 dkg masła,
2 dkg kakao,
pół laski wanilii,
1-2 żółtka,
5 dkg cukru pudru,
100 ml śmietanki kremowej,
2 dkg cukru pudru do śmietanki,
2 dkg rodzynków,
3 dkg mąki ziemniaczanej.
|
Opis przygotowania: Ciasto przygotować jak w szarlotce z jabłkami, rozwałkować, ułożyć w tortownicy, tak aby przykryte były również boki na wysokości 3 cm, upiec na złoty kolor, wystudzić, obłożyć drobno pokrajanymi brzoskwiniami. Mleko zagotować z drobno pokrajaną wanilią, przecedzić. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlewać powoli do gorącego mleka mieszając trzepaczką, zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorącą masę mieszając trzepaczką dodając jednocześnie po kawałku masła. Zalać brzoskwinie, wyrównać powierzchnię i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować ubitą śmietanką z cukrem i kakao, posypać opłukanymi rodzynkami. |
|
|
Przepis czytano już 5003 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|