przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szarlotka po redaktorsku II

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
25 biszkoptów,
50 dkg truskawek.
Masa:
200 ml mleka,
150 ml śmietanki kremowej,
5 dkg rodzynków,
25 ml rumu,
5 dkg cukru pudru do śmietanki,
2-3 żółtka,
rurki waflowe.

Opis przygotowania:
Rodzynki opłukać, osączyć, polać rumem i pozostawić na 2 godziny. Truskawki przebrać, opłukać, obrać z szypułek, ułożyć w formie wyłożonej biszkoptami. Żółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorące mleko szybko mieszając trzepaczką. Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze aż masa zgęstnieje. Krem wystudzić mieszając, wymieszać z ubitą śmietanką z cukrem, polać truskawki, wyrównać powierzchnię, posypać rodzynkami i udekorować rurkami waflowymi.
Przepis czytano już 4535 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin