Szarlotka trochę inaczej |
|
Poziom: łatwy Czas: ponad 2 godz. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
- mąka ok 500 g
- masło 200 g
- żółto 1 szt
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Masa:
- jabłka 3/4 kg
- cukier ok 200 g
- jeden kisiel cytrynowy (opcjonalnie)
|
Opis przygotowania: Zagniatamy ciasto. Robimy to w miarę szybko i równie szybko pakujemy je do lodówki na ok 12 godzin. Nie na godzinę czy pół ale na min. 12 !!!. Ciasto będzie kruche ale również delikatnie puszyste. Dodatek łyżki kwaśnej śmietany sprawi, że będzie trochę podobne do ciasta francuskiego.
Masa:
Obieramy jabłka ,pozbawiamy pestek i gniazd a następnie kroimy najlepiej na szatkownicy na cieniutkie plasterki. Wrzucamy do miski, zasypujemy cukrem. Można dodać paczkę kisielu wtedy masa będzie bardziej spójna. Mieszamy.
Wałkujemy płat ciasta ok 5 mm grubości (cieniej, grubiej - jak kto lubi) wykładamy dno tortownicy, następnie wykładamy masę i przykrywamy drugim płatem ciasta.
Pieczemy różnie, każdy piekarnik piecze inaczej, ale można przyjąć ok 50 min w 180 st. bez termoobiegu.
Smacznego :) |
|
Opis / Uwagi: Podaję przepisy, w których stosuję słowo około. Mam nadzieję, że zaoszczędzi to rozterek gotującym gdy np.byłoby podane 220 g mąki i 150 ml mleka. A mąka okazałaby się wilgotna i zamiast zwartego ciasta wyszedłby nam kisiel. Nasze babcie mówiły "a wody ile zabierze" i piekły wyśmienite ciasta. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: marti |
Przepis czytano już 6150 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |