przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szarlotka z jabłek lub z rabarbaru

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki (niecałe 2 szkl.),
200 g masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka,
cukier waniliowy,
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany - 22 %,
szczypta soli.
Nadzienie:
1.5 kg jabłek,
3 białka,
100 g rodzynek,
150 g cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Opis przygotowania:
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać pokrojone masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. W pierwszej fazie posiekać wszystkie składniki nożem, następnie wyrabiać rękami. Gotowe ciasto wsadzić do lodówki na co najmniej 1 h. Po ochłodzeniu z 2/3 ciasta wałkować placek, którym wylepić formę lub tortownicę. Ciasto piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 20 min.
Jabłka obierać i poszatkować, krótko dusić pod przykryciem, dodając 2 łyżki wody i 2 łyżki cukru. Rodzynki wypłukać i osączyć, połączyć z jabłkami, wymieszać i wyłożyć na upieczone ciasto. Z białek ubić sztywną pianę, dodając do niej podczas ubijania cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pianę rozłożyć na jabłkach. Na koniec wyjąć z lodówki pozostałą 1/3 ciasta i utrzeć ciasto na grubej tarce bezpośrednio na ciasto.
Piec szarlotkę 45 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.
To ciasto można również przygotować dodając zamiast jabłek rabarbar. Rabarbar ma dużo soku i jest bardzo kwaśny, dlatego trzena pokroić go na kawałki i posypać cukrem, po czym na kilka minut włożyć do piekarnika, żeby puścił sok., odsączyć i ułożyć na upieczonym spodzie. Posypać tartą bułką i przykryć ciastem, lub przykryć piana z białek i utrzeć ciasto na wierzch przy użyciu grubej tarki.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5449 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin