|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szarlotka z jabłkami |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: Ciasto:
25 dkg mąki,
10 dkg masła lub margaryny,
8 dkg cukru pudru,
2 żółtka.
Masa:
1 kg jabłek,
10 dkg cukru kryształu,
2 dkg cukru pudru,
5 dkg rodzynków,
jajo,
1 dkg bułki tartej,
cynamon do smaku.
|
Opis przygotowania: Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie rozwałkować, podzielić na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Większą częścią ciasta wyłożyć blachę lub tortownicę tak aby przykryte były również boki na wysokość 2 cm i podpiec w gorącym piekarniku na jasny kolor. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z bułką tartą, opłukanymi rodzynkami, cukrem kryształem i startym cynamonem, nałożyć na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchnię, przykryć pozostałym ciastem, posmarować rozmąconym jajkiem, nakłuć widelcem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokrajać w kwadraty. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 11008 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|