przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szarlotka z jabłkami

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Składniki:
Ciasto:
25 dkg mąki,
10 dkg masła lub margaryny,
8 dkg cukru pudru,
2 żółtka.
Masa:
1 kg jabłek,
10 dkg cukru kryształu,
2 dkg cukru pudru,
5 dkg rodzynków,
jajo,
1 dkg bułki tartej,
cynamon do smaku.

Opis przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie rozwałkować, podzielić na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Większą częścią ciasta wyłożyć blachę lub tortownicę tak aby przykryte były również boki na wysokość 2 cm i podpiec w gorącym piekarniku na jasny kolor. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z bułką tartą, opłukanymi rodzynkami, cukrem kryształem i startym cynamonem, nałożyć na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchnię, przykryć pozostałym ciastem, posmarować rozmąconym jajkiem, nakłuć widelcem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokrajać w kwadraty.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 10640 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin