|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szarlotka z kratką |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 75 dkg antonówek,
35 dkg mąki,
10 dkg cukru pudru,
15 dkg masła,
10 dkg smalcu,
2 jajka,
proszek do pieczenia,
3 - 4 łyżki cukru,
sok z cytryny.
|
Opis przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i smażymy z cukrem. Studzimy, skrapiamy sokiem cytrynowym. Masło i smalec siekamy nożem razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder oraz jajko i zagniatamy ciasto. Odkładamy 1/3 ciasta, a 2/3 wałkujemy na grubość ok. 0.5 cm i kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy spód, układamy na nim uduszone jabłka. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i robimy z nich na wierzchu kratkę. Oddzielamy żółtko od białka. Kratkę smarujemy roztrzepanym białkiem. Blachę wstawiamy jeszcze na 15 min. do piekarnika. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 7068 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|