przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szaszłyk owocowy


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 15 patyczków
Głosów: 2
Ocena: 4.50
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 bezpestkowe pomarańcze
- 10 okrągłych plastrów ananasa w zalewie cukrowej (z puszki)
- 4 duże brzoskwinie (mogą być z puszki)
- 2 dorodne winne jabłka
- sok z cytryny
- 1/2 kostki masła
- 2 czubate łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki aromatycznego alkoholu

Opis przygotowania:
1. Obrane ze skórki banany oraz umyte i pozbawione gniazd nasiennych, ale ze skórką, jabłka dzielimy na zgrabne cząstki, kropimy sokiem z cytryny i oprószamy cukrem pudrem.
Z pomarańczy zdejmujemy skórkę (najłatwiej ostrym nożem) wraz z białą błoną. Kroimy w szerokie plastry i każdy z nich dzielimy na 4 części. Brzoskwinie i plastry ananasa, po dokładnym odsączeniu, dzielimy na zgrabne kawałki.
2. Przygotowane owoce wbijamy na ostre patyczki w takiej kolejności, by obok siebie były jabłka i ananasy (wspaniale się komponują). Szaszłyki układamy na specjalnych tackach, oprószamy pozostałym cukrem pudrem, smarujemy roztopionym masłem i opiekamy na grillu, często obracając.
3. Gdy owoce zaczną sie rumienić, kropimy je w miarę obficie ze wszystkich stron miodem wymieszanym z alkoholem. Pozostałą częścią miodowo-alkoholowej polewy kropimy owoce na talerzykach. Oddzielnie podajemy suche (bez kremu) słodkie poeczywo
Opis / Uwagi:
średnio kaloryczne, koszt - niski - KUCHNIA POLSKA Potrawy z GRILLA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot. Teresa i Zbigniew Wielgoszowie
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 5452 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin