|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szaszłyk owocowy |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 15 patyczków Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: - 3 dojrzałe banany
- 2 bezpestkowe pomarańcze
- 10 okrągłych plastrów ananasa w zalewie cukrowej (z puszki)
- 4 duże brzoskwinie (mogą być z puszki)
- 2 dorodne winne jabłka
- sok z cytryny
- 1/2 kostki masła
- 2 czubate łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki aromatycznego alkoholu
|
Opis przygotowania: 1. Obrane ze skórki banany oraz umyte i pozbawione gniazd nasiennych, ale ze skórką, jabłka dzielimy na zgrabne cząstki, kropimy sokiem z cytryny i oprószamy cukrem pudrem.
Z pomarańczy zdejmujemy skórkę (najłatwiej ostrym nożem) wraz z białą błoną. Kroimy w szerokie plastry i każdy z nich dzielimy na 4 części. Brzoskwinie i plastry ananasa, po dokładnym odsączeniu, dzielimy na zgrabne kawałki.
2. Przygotowane owoce wbijamy na ostre patyczki w takiej kolejności, by obok siebie były jabłka i ananasy (wspaniale się komponują). Szaszłyki układamy na specjalnych tackach, oprószamy pozostałym cukrem pudrem, smarujemy roztopionym masłem i opiekamy na grillu, często obracając.
3. Gdy owoce zaczną sie rumienić, kropimy je w miarę obficie ze wszystkich stron miodem wymieszanym z alkoholem. Pozostałą częścią miodowo-alkoholowej polewy kropimy owoce na talerzykach. Oddzielnie podajemy suche (bez kremu) słodkie poeczywo |
|
Opis / Uwagi: średnio kaloryczne, koszt - niski - KUCHNIA POLSKA Potrawy z GRILLA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot. Teresa i Zbigniew Wielgoszowie |
| Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis czytano już 6299 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|