Szaszłyk węgierski |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - cebula - 1 szt
- chuda cielęcina - 25 dag
- chuda wieprzowina - 25 dag
- chuda wołowina - 25 dag
- czerwona papryka - 1 strąk
- jarzynka do mięs Winiary - 1 do smaku
- mielony kminek - 1 łyżeczka
- olej - 5 łyżek
- pieprz Cayenne - 1 łyżeczka
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 3 łyżki
- żółta papryka - 1 strąk
|
Opis przygotowania: Umyte kawałki mięsa mocno wygnieć ręką, a następnie pokrój w równą kostkę. Każdy z gatunków mięsa ułóż w osobnym głębokim talerzu, skrop sokiem z cytryny i polej olejem. Cielęcinę posyp słodką papryką, wołowinę - pieprzem cayenne, a wieprzowinę - kminkiem. Dobrze wymieszaj zawartość talerzy, przykryj je i zostaw na 3-4 godziny w chłodnym miejscu. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki potnij w równe kawałki, a cebulę w grube plastry. Nadziewaj na szpadki na przemian poszczególne gatunki mięsa, kawałki papryki i plastry cebuli, oprósz je Jarzynką i upiecz na rożnie, smarując co jakiś czas oliwą. Podawaj z ryżem lub frytkami i surówkami. |
|
Region: Kuchnia węgierska |
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 9585 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |