Opis przygotowania: Ryż opłukać, zalać wrzącym rosołem, zagotować mieszając, potem wstawić do gorącego piekarnika na 20 min. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z ryżem i koncentratem pomidorowym, chwilę smażyć ciągle mieszając, doprawić, rozłożyć na półmisku. Polędwicę opłukać, zdjąć błonę i zbędny tłuszcz, pokrajać na kawałki o bokach 2 na 2 cm i grubości 0.5 cm, posypać pieprzem, pozostawić na godzinę. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry razem ze słoniną i pomidorami. Pieczarki oczyścić, opłukać. Mięso nadziewać na szpadki na przemian ze słoniną, pomidorami, cebulą i pieczarkami, posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Po usmażeniu ułożyć na ryżu, podawać z ogórkiem kwaszonym i surówkami. |