Szaszłyki z kurczaka z szafranem i cytryną |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 4.25 Składniki: 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki)
sól, pieprz
4 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
mała szczypta szafranu
świeży tymianek
(ok 7 szaszłyków)
|
Opis przygotowania: Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny, dodać 6 łyżek oliwy z oliwek oraz roztarty w moździerzu szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.
Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku. Podawać z białym ryżem i ewentualnie oliwą oliwek z pierwszego tłoczenia. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. |
|
|
Przepis został dodany przez: julka |
Przepis czytano już 3725 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |