Szaszłyki z łososiem i ananasem |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: " 200 g ananasa
" 250 g filetu z łososia
" 40 listków mięty
" 3 gałązki tymianku
" 3 gałązki kopru
" 3 g różowego pieprzu
" 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
" 30 ml soku z cytryn Limmi
" sól
|
Opis przygotowania: " Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
" Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
" Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
" Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
" Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 3320 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |