Opis przygotowania: Olej łączymy z przyprawami. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w 2-centymetrowe plastry, nacieramy roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Zalewamy marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (nie zaszkodzi, jeśli zamarynujemy je nawet na 12 godzin przed podaniem). Cebulki obieramy i kroimy w talarki, boczek i jabłka w plastry. Mięso, cebulę, boczek i jabłka nadziewamy na przemian na szpikulce i pieczemy na grillu lub w piekarniku 15-20 min, od czasu do czasu obracając i polewając marynatą. Podajemy z ketchupem i musztardą. Szaszłyki możemy wzbogacić doskonale komponującymi się z pozostałymi składnikami pieczarkami, oczywiście umytymi i pokrojonymi w plastry. Cztery spore pieczarki wystarczą. |