Szaszłyki z szynki i kiełbasek |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 50 dkg małych kiełbasek (w oryginale - chipolata)
- 3 grube plastry surowej szynki pokrojone w kawałki
- 45 dkg puszka brzoskwiń w syropie (zalewę zachować do marynaty)
- 8 dymek bez szczypioru
- 12 średnich kapeluszy pieczarek
Na marynatę:
- łyżka brązowego cukru
- 150 ml zalewy z brzoskwiń
- sól i czarny pieprz do smaku
- półtorej łyżeczki drobnoziarnistej musztardy
|
Opis przygotowania: Składniki szaszłyków nabić na 4 lub 8 szpadek. Ułożyć szaszłyki obok siebie na dużym, płaskim półmisku. Składniki marynaty dokładnie wymieszać w misce. Równomiernie polać płynem szaszłyki i odstawić je na kwadrans. Wyjąć szaszłyki z marynaty i piec je na ruszcie, aż składniki ładnie się zrumienią, a szynka będzie upieczona (ok. 10 min.). Od czasu do czasu smarować szaszłyki pozostałą marynatą. |
|
Opis / Uwagi: Szpadki z drewna lub bambusa powinny być przed użyciem przez godzinę moczone w zimnej wodzie, aby nie zapaliły się podczas pieczenia. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 6055 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |