przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szaszłyki z szynki i kiełbasek

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 50 dkg małych kiełbasek (w oryginale - chipolata)
- 3 grube plastry surowej szynki pokrojone w kawałki
- 45 dkg puszka brzoskwiń w syropie (zalewę zachować do marynaty)
- 8 dymek bez szczypioru
- 12 średnich kapeluszy pieczarek

Na marynatę:
- łyżka brązowego cukru
- 150 ml zalewy z brzoskwiń
- sól i czarny pieprz do smaku
- półtorej łyżeczki drobnoziarnistej musztardy

Opis przygotowania:
Składniki szaszłyków nabić na 4 lub 8 szpadek. Ułożyć szaszłyki obok siebie na dużym, płaskim półmisku. Składniki marynaty dokładnie wymieszać w misce. Równomiernie polać płynem szaszłyki i odstawić je na kwadrans. Wyjąć szaszłyki z marynaty i piec je na ruszcie, aż składniki ładnie się zrumienią, a szynka będzie upieczona (ok. 10 min.). Od czasu do czasu smarować szaszłyki pozostałą marynatą.
Opis / Uwagi:
Szpadki z drewna lub bambusa powinny być przed użyciem przez godzinę moczone w zimnej wodzie, aby nie zapaliły się podczas pieczenia.
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 5735 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin