Szaszłyki z wołowiny |
|
Poziom: łatwy Głosów: 3 Ocena: 4.33 Składniki: - 40 dkg młodej wołowiny, pokrojonej w kostkę o boku 1.5-2 cm
- 16 małych pomidorków (tzw. koktajlowych)
- 16 małych kapeluszy pieczarek
Sos:
- 50 ml gotowego sosu barbecue
- łyżeczek marmolady owocowej
- 4 łyżeczki sosu teriyaki lub ew. sosu sojowego
|
Opis przygotowania: Przyrządzić sos: w niewielkiej misce rozetrzeć marmoladę z sosem barbecue, dodać teriyaki i rozprowadzić chłodną przegotowaną wodą, dodając ją po łyżeczce. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję nie należy dodawać więcej niż 6 łyżeczek. Przygotować 8 patyczków do szaszłyków i nadziać na każdy z nich po 1/8 kostek mięsa, po dwa pomidorki i po dwie pieczarki (na przemian). Szaszłyki piec na ruszcie, smarując co pewien czas sosem, aż mięso będzie miękkie. Przed samym podaniem, już na talerzach, skropić szaszłyki pozostałym sosem. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 7547 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |