przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szaszłyki z wołowiny

Poziom: łatwy
Głosów: 3
Ocena: 4.33
Składniki:
- 40 dkg młodej wołowiny, pokrojonej w kostkę o boku 1.5-2 cm
- 16 małych pomidorków (tzw. koktajlowych)
- 16 małych kapeluszy pieczarek

Sos:
- 50 ml gotowego sosu barbecue
- łyżeczek marmolady owocowej
- 4 łyżeczki sosu teriyaki lub ew. sosu sojowego

Opis przygotowania:
Przyrządzić sos: w niewielkiej misce rozetrzeć marmoladę z sosem barbecue, dodać teriyaki i rozprowadzić chłodną przegotowaną wodą, dodając ją po łyżeczce. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję nie należy dodawać więcej niż 6 łyżeczek. Przygotować 8 patyczków do szaszłyków i nadziać na każdy z nich po 1/8 kostek mięsa, po dwa pomidorki i po dwie pieczarki (na przemian). Szaszłyki piec na ruszcie, smarując co pewien czas sosem, aż mięso będzie miękkie. Przed samym podaniem, już na talerzach, skropić szaszłyki pozostałym sosem.
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 6369 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin