Sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym |
|
 Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 kg pręgi wołowej
- pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 800 g ziemniaków
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- sól, pieprz
Sos:
- 100 g chrzanu
- 300 ml wywaru z mięsa i warzyw (może być z kostki)
- 2 żółtka
- 30 g mąki
- 0.5 łyżki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 ml śmietany
- sól
- cukier
|
Opis przygotowania: Mięso włożyć do gotującej się wody. Po ponownym zagotowaniu szumować, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 h. Posolić. Gotować do miękkości. Mięso oddzielić od kości i pokroić w poprzek włókien na szerokie plastry.
Sos: chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Na rozgrzanej patelni z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wrzucić do niej chrzan, aby też się podsmażył, rozprowadzić wywarem z mięsa, zagotować. Dodać sok. z cytryny i posolić. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę, zagrzać mieszając, ale już nie dopuścić do wrzenia. Po lekkim wystudzeniu zaciągnąć żółtkami. Plastry mięsa ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć ugotowanymi ziemniakami. Mięso zalać sosem chrzanowym i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 5184 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |