przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sztuka mięsa zapiekana w sosie chrzanowym


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg pręgi wołowej
- pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 800 g ziemniaków
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- sól, pieprz

Sos:
- 100 g chrzanu
- 300 ml wywaru z mięsa i warzyw (może być z kostki)
- 2 żółtka
- 30 g mąki
- 0.5 łyżki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 ml śmietany
- sól
- cukier

Opis przygotowania:
Mięso włożyć do gotującej się wody. Po ponownym zagotowaniu szumować, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 h. Posolić. Gotować do miękkości. Mięso oddzielić od kości i pokroić w poprzek włókien na szerokie plastry.
Sos: chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Na rozgrzanej patelni z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wrzucić do niej chrzan, aby też się podsmażył, rozprowadzić wywarem z mięsa, zagotować. Dodać sok. z cytryny i posolić. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę, zagrzać mieszając, ale już nie dopuścić do wrzenia. Po lekkim wystudzeniu zaciągnąć żółtkami. Plastry mięsa ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć ugotowanymi ziemniakami. Mięso zalać sosem chrzanowym i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 4697 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin