przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





SZWEDZKI ŚLEDŹ W SOSIE MUSZTARDOWYM


Poziom: b. łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
½ kg filetów śledzia marynowanego
3 łyżki słodkiej musztardy
1 łyżka musztardy ostrej
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka octu Sherry (ocet jabłkowy)
50 ml neutralnego oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)
1/2 szklanki koperku (posiekany drobno)
1 szt. cebula biała
1 garstka posiekanego szczypiorku do dekoracji

Opis przygotowania:
Mieszamy musztardę, ocet i cukier. Dodajemy oliwę dozując po kropli, stale mieszając, aż do uzyskania emulsji. Posiekać drobno szalotkę i koperek dodać do sosu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Umieszczamy kawałki śledzia w sosie i mieszamy dokładnie. Gdy sos pokryje wszystkie składniki wstawiamy potrawę na kilka godzin do lodówki, z naciskiem na 24 godziny, ale nie udało mi się nigdy doczekać. Przed podaniem przybrać grubo pociętym szczypiorem. Serwujemy śledzia z ziemniakami lub po prostu na ciemnym chlebie żytnim z plastrami jajka na twardo. Smacznego.
Opis / Uwagi:
Baranina i żeberka to specjały w krajach anglosaskich, pieczyste i sałatki wiosenne goszczą na stołach niemal całej Europy, ale w Szwecji, a w ogóle w całej Skandynawii króluje ryba.
Region:  kuchnia skandynawska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 3385 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin