Szynka nadziewana orzechami nerkowca |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 3.5 kg surowej szynki wieprzowej z kością (kość należy usunąć - pozostawiając tylko nieduży kawałek w dolnej części - aby powstała tzw. kieszeń na nadzienie)
- 2 łyżki soli kamiennej (jak najgrubszej)
Nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 3 - 4 posiekane dymki bez szczypioru
- 15 dkg grubo posiekanych orzechów nerkowca
- utarty kawałek (ok. 1.5 cm) kłącza imbiru
- otarta skórka z 1 pomarańczy (umytej i sparzonej)
- 3 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
- 8 pokruszonych kromek pieczywa tostowego (bez skórki)
- 2 jajka, lekko ubite
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Przygotować nadzienie: roztopić masło, dodać cebulę, orzechy i imbir; smażyć przez 3 minuty, ciągle mieszając. Przełożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Nadziać tzw. kieszeń szynki i zaszyć otwór lub spiąć metalowymi szpilkami do zrazów i zasznurować. Szynkę ułożyć na blasze do pieczenia i posypać po wierzchu gruboziarnistą solą. Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (250°C) i piec przez 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę (180°C) i piec jeszcze około 2 h, aż szynka będzie gotowa. Aby sprawdzić, czy już się upiekła, należy ją nakłuć. Jeśli wycieka bezbarwny sok - szynka jest gotowa, jeśli różowy - musi się jeszcze dopiec. Po wyjęciu z piekarnika odstawić szynkę na kwadrans, aby odpoczęła. Wyjąć szpilki i nici zabezpieczające otwór i pokroić szynkę w poprzeczne plastry, tak aby w środku każdego z nich znalazło się nadzienie. Osobno w sosjerce można podać zebrany z blachy sos, który powstał w czasie pieczenia. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 6614 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |