przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szynka w winie z zielonym groszkiem


Poziom: średni
Czas: 120 min.
Porcji: 8
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki oleju
- 100 ml białego wina
- 500 ml bulionu warzywnego
- po 8 małych marchewek i cebul
- 10 dag mrożonego groszku cukrowego (w strąkach)
- 10 dag mrożonego groszku (łuskanego)
- 2 łyżki masła
- otarta skórka cytryny
- 50 ml bulionu drobiowego
- sól
- biały pieprz

Opis przygotowania:
Mięso posypać pieprzem, natrzeć wyciśniętym czosnkiem. Włoszczyznę umyć, pokroić. W brytfannie rozgrzać olej, podsmażyć na nim mięso, dodać warzywa, chwilę smażyć. Zalać winem i bulionem warzywnym, zagotować. Brytfannę z mięsem i warzywami przełożyć do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny.

Upieczone mięso wyjąć. Sos z pieczenia odlać do garnuszka, doprawić solą i pieprzem, odstawić. Marchewki umyć. Cebulę obrać i pokroić.

Zagotować 50 ml bulionu drobiowego. Dołożyć marchewkę, cebulę, oba rodzaje groszku i masło, dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotować do czasu, aż warzywa będą półtwarde. Odcedzić, a bulion zachować (można go użyć do rozcieńczenia sosu lub zamrozić).

Upieczone mięso pokroić w grube plastry (ok. 1 cm) przełożyć na półmisek, obłożyć ugotowaną marchewką, cebulą i groszkiem. Można podać warzywa z pieczenia. Sos, który wcześniej odstawiliśmy, podawać gorący w sosjerce.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 3277 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin