Opis przygotowania: Mięso posypać pieprzem, natrzeć wyciśniętym czosnkiem. Włoszczyznę umyć, pokroić. W brytfannie rozgrzać olej, podsmażyć na nim mięso, dodać warzywa, chwilę smażyć. Zalać winem i bulionem warzywnym, zagotować. Brytfannę z mięsem i warzywami przełożyć do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny.
Upieczone mięso wyjąć. Sos z pieczenia odlać do garnuszka, doprawić solą i pieprzem, odstawić. Marchewki umyć. Cebulę obrać i pokroić.
Zagotować 50 ml bulionu drobiowego. Dołożyć marchewkę, cebulę, oba rodzaje groszku i masło, dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotować do czasu, aż warzywa będą półtwarde. Odcedzić, a bulion zachować (można go użyć do rozcieńczenia sosu lub zamrozić).
Upieczone mięso pokroić w grube plastry (ok. 1 cm) przełożyć na półmisek, obłożyć ugotowaną marchewką, cebulą i groszkiem. Można podać warzywa z pieczenia. Sos, który wcześniej odstawiliśmy, podawać gorący w sosjerce. |