Tagine z kurczaka-Afryka-Maroko |
|
Poziom: średni Porcji: 4 PORCJE Głosów: 30 Ocena: 4.85 Składniki: - pierś z kurczaka: 2 szt
- cebula: 1 szt. (duża)
- czarne oliwki b/pestek: 10 szt
- marchew: 2 szt
- kolendra świeża: (1 doniczka)
- lub pietruszka
- miód (wielokwiatowy): 1 duża łyżka
- woda: 250 ml
- olej słonecznikowy: 80 ml
- gęsty jogurt: 1 łyżka
Przyprawy:
- czosnek świeży: 3 ząbki
- imbir - korzeń: kawałek (2 cm)
- chilli czerwone: 1 papryczka
- limonka: 1 szt
- kumin (kmin rzymski): 2 łyżeczki
- kurkuma : 1 łyżeczka
- papryka słodka: 1 łyżeczka
- cynamon: ½ łyżeczki
- sól: szczypta
- pieprz czarny: duża szczypta
|
Opis przygotowania: Cebulę kroimy w grubą kostkę. Imbir obieramy łyżeczką i drobno kroimy. Bardzo drobno siekamy czosnek. Mieszamy imbir z czosnkiem. Marchew kroimy w plasterki. Pierś kurczaka kroimy w grubą kostkę (ok. 1,5 cm). Papryczkę chilli kroimy na pół usuwamy pestki i drobno kroimy.
Rozgrzewamy patelnię dodajemy oleju na patelnię i po chwili wrzucamy pokrojonego kurczaka. Lekko solimy. Smażymy krótko - do ścięcia się białka - ok. 1 2 minuty. Podsmażonego kurczaka wykładamy z patelni. Dodajemy olej, podsmażamy cebulkę, dodajemy marchew, podsmażamy minutę. Dodajemy resztę przypraw (oprócz soli). Dodajemy kurczaka i miód mieszamy lekko podsmażamy na zmniejszonym zakresie. Dodajemy pół szklanki przegotowanej wody. Dodajemy papryczkę chilli (bez pestek). Całość dusimy pod przykryciem ok. 7 8 min. Na minutę przed końcem, dorzucamy oliwki (próbujemy do smaku, dodając sól). |
|
Opis / Uwagi: Wykładamy na talerz gotową potrawę. Dekorujemy gęstym jogurtem. Posypujemy posiekaną papryczką chilli. Dodajemy limonkę pokrojoną w ćwiartki. Całość dekorujemy świeżymi gałązkami ziół.
Tą potrawę w oryginalne przygotowuję się w specjalnym naczyniu o nazwie Tagine (patrz foto-moja kuchnia)stąd też nazwa potrawy!Dodatkiem do dania cieszy się kaszka kuskus czy też ryż z dodatkiem kurkumy!!!
SMACZNEGO!!! |
|
Region: Pozostałe |
|
Przepis został dodany przez: jaceksz |
Przepis czytano już 7531 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |