przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





THAI BA


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 4-5
Głosów: 15
Ocena: 4.47
Składniki:
- 70 dag mięso mielone najlepiej mieszanka (wp.+ woł.+ drob.)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 5 cebulek (szalotki) drobno pokrojonej lub 2 duże cebule
- 3 szt. jaja kurze
- 1 łyżeczka pokrojonej papryczki chili ( bez pestek) lub ½ łyżeczki chili w proszku
- olej do głębokiego smażenia ok. ¾ litra (do wielokrotnego użycia)
- chili dodajemy wg uznania proponowana ilość uczyni potrawę bardzo ostrą

Opis przygotowania:
Wszystkie składniki, a więc mięso, jaja, obie mąki, pokrojone warzywa i przyprawy dokładnie mieszamy w odpowiednio dużej misce. Po wyrobieniu na jednolitą masę formujemy z niej mokrymi dłońmi ( ręce moczymy, aby masa mięsna nie kleiła się do dłoni) małe kulki o średnicy ok. 2 cm . W głębokim rondlu lub patelni Wok mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy delikatnie kulki zachowując dużą ostrożność, aby nie opryskać się gorącym tłuszczem. Smażymy partiami na złocisty kolor i wyławiamy łyżką cedzakową na suchy talerz. Nabijamy ciasno jeszcze gorące -po cztery sztuki- na drewniane patyczki grillowe , a podajemy po cztery patyczki na osobę z gotowanym ryżem, polane sosem, lub z dipem do maczania. Z proponowanej ilości mięsa można zrobić ok. 70 kulek. Dobrym wariantem jest wcześniejsze przygotowanie i usmażenie wszystkich kulek, a przed podaniem podgrzewamy je tylko w kuchence mikrofalowej (3 min), pozostałe składniki podając świeże i gorące np. sosy oraz ryż.
Opis / Uwagi:
Sos do maczania NAM PRIK W małym garnku gotujemy ok. 20 minut. ¼ szklanki sosu rybnego (fish sauce- dostępny w dużych sklepach) , 1 łyżka octu winnego 6 % , ½ łyżeczki poszatkowanej chili ( bez pestek - są bardzo ostre) lub ¼ łyżeczki chili w proszku , 1-2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki kolendry świeżej lub 1 łyż. suchej lub 1/3 łyżeczki kolendry w proszku . Wystudzony podajemy w miseczce.
Region:  Kuchnia tajska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 13239 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Kurczak na gorącym półmisku
Dodał/a ~Babinkton1 dnia 2011-04-05 23:03:50

Witam po pierwsze wielkie dzięki za twoje przepisy są naprawdę wzorowe :) poszukuje przepisu kurczaka po wietnamsku podawanego na gorącym półmisku będe wdzięczny jeśli go dodasz bo pewnie ta potrawa nie jest ci obca pozdrawiam











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin