przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





THAI BA


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 4-5
Głosów: 15
Ocena: 4.47
Składniki:
- 70 dag mięso mielone najlepiej mieszanka (wp.+ woł.+ drob.)
- 5 Ĺ‚yĹĽek mÄ…ki pszennej
- 2 Ĺ‚yĹĽki skrobi kukurydzianej lub mÄ…ki ziemniaczanej
- ½ Ĺ‚yĹĽeczki imbiru w proszku
- 2 Ĺ‚yĹĽki sosu sojowego
- 3 zÄ…bki czosnku drobno pokrojone
- 5 cebulek (szalotki) drobno pokrojonej lub 2 duĹĽe cebule
- 3 szt. jaja kurze
- 1 Ĺ‚yĹĽeczka pokrojonej papryczki chili ( bez pestek) lub ½ Ĺ‚yĹĽeczki chili w proszku
- olej do gĹ‚Ä™bokiego smaĹĽenia ok. ¾ litra (do wielokrotnego uĹĽycia)
- chili dodajemy wg uznania proponowana ilość uczyni potrawę bardzo ostrą

Opis przygotowania:
Wszystkie składniki, a więc mięso, jaja, obie mąki, pokrojone warzywa i przyprawy dokładnie mieszamy w odpowiednio dużej misce. Po wyrobieniu na jednolitą masę formujemy z niej mokrymi dłońmi ( ręce moczymy, aby masa mięsna nie kleiła się do dłoni) małe kulki o średnicy ok. 2 cm . W głębokim rondlu lub patelni Wok mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy delikatnie kulki zachowując dużą ostrożność, aby nie opryskać się gorącym tłuszczem. Smażymy partiami na złocisty kolor i wyławiamy łyżką cedzakową na suchy talerz. Nabijamy ciasno jeszcze gorące -po cztery sztuki- na drewniane patyczki grillowe , a podajemy po cztery patyczki na osobę z gotowanym ryżem, polane sosem, lub z dipem do maczania. Z proponowanej ilości mięsa można zrobić ok. 70 kulek. Dobrym wariantem jest wcześniejsze przygotowanie i usmażenie wszystkich kulek, a przed podaniem podgrzewamy je tylko w kuchence mikrofalowej (3 min), pozostałe składniki podając świeże i gorące np. sosy oraz ryż.
Opis / Uwagi:
Sos do maczania NAM PRIK W maĹ‚ym garnku gotujemy ok. 20 minut. ¼ szklanki sosu rybnego (fish sauce- dostÄ™pny w duĹĽych sklepach) , 1 Ĺ‚yĹĽka octu winnego 6 % , ½ Ĺ‚yĹĽeczki poszatkowanej chili ( bez pestek - sÄ… bardzo ostre) lub ¼ Ĺ‚yĹĽeczki chili w proszku , 1-2 Ĺ‚yĹĽeczki cukru, 2 Ĺ‚yĹĽeczki kolendry Ĺ›wieĹĽej lub 1 Ĺ‚yĹĽ. suchej lub 1/3 Ĺ‚yĹĽeczki kolendry w proszku . Wystudzony podajemy w miseczce.
Region:  Kuchnia tajska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 11278 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Kurczak na gor±cym półmisku
Dodał/a ~Babinkton1 dnia 2011-04-05 23:03:50

Witam po pierwsze wielkie dzięki za twoje przepisy s± naprawdę wzorowe :) poszukuje przepisu kurczaka po wietnamsku podawanego na gor±cym półmisku będe wdzięczny je¶li go dodasz bo pewnie ta potrawa nie jest ci obca pozdrawiam













strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin