|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
THAI BA |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: 4-5 Głosów: 15 Ocena: 4.47 Składniki: - 70 dag mięso mielone najlepiej mieszanka (wp.+ woł.+ drob.)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 5 cebulek (szalotki) drobno pokrojonej lub 2 duże cebule
- 3 szt. jaja kurze
- 1 łyżeczka pokrojonej papryczki chili ( bez pestek) lub ½ łyżeczki chili w proszku
- olej do głębokiego smażenia ok. ¾ litra (do wielokrotnego użycia)
- chili dodajemy wg uznania proponowana ilość uczyni potrawę bardzo ostrą
|
Opis przygotowania: Wszystkie składniki, a więc mięso, jaja, obie mąki, pokrojone warzywa i przyprawy dokładnie mieszamy w odpowiednio dużej misce. Po wyrobieniu na jednolitą masę formujemy z niej mokrymi dłońmi ( ręce moczymy, aby masa mięsna nie kleiła się do dłoni) małe kulki o średnicy ok. 2 cm . W głębokim rondlu lub patelni Wok mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy delikatnie kulki zachowując dużą ostrożność, aby nie opryskać się gorącym tłuszczem. Smażymy partiami na złocisty kolor i wyławiamy łyżką cedzakową na suchy talerz. Nabijamy ciasno jeszcze gorące -po cztery sztuki- na drewniane patyczki grillowe , a podajemy po cztery patyczki na osobę z gotowanym ryżem, polane sosem, lub z dipem do maczania. Z proponowanej ilości mięsa można zrobić ok. 70 kulek. Dobrym wariantem jest wcześniejsze przygotowanie i usmażenie wszystkich kulek, a przed podaniem podgrzewamy je tylko w kuchence mikrofalowej (3 min), pozostałe składniki podając świeże i gorące np. sosy oraz ryż. |
|
Opis / Uwagi: Sos do maczania NAM PRIK
W małym garnku gotujemy ok. 20 minut.
¼ szklanki sosu rybnego (fish sauce- dostępny w dużych sklepach) , 1 łyżka octu winnego 6 % , ½ łyżeczki poszatkowanej chili ( bez pestek - są bardzo ostre)
lub ¼ łyżeczki chili w proszku , 1-2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki kolendry świeżej lub 1 łyż. suchej lub 1/3 łyżeczki kolendry w proszku . Wystudzony podajemy w miseczce. |
| Region: Kuchnia tajska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 13683 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Kurczak na gorącym półmisku Dodał/a ~Babinkton1 dnia 2011-04-05 23:03:50
Witam po pierwsze wielkie dzięki za twoje przepisy są naprawdę wzorowe :) poszukuje przepisu kurczaka po wietnamsku podawanego na gorącym półmisku
będe wdzięczny jeśli go dodasz bo pewnie ta potrawa nie jest ci obca pozdrawiam
|
|
|
|