Tikka masala z kurczakiem |
|
Poziom: łatwy Głosów: 6 Ocena: 4.83 Składniki: - 1-2 "cycki" piersi kurczaka
- ok 3-5cm imbiru
- 4-5 ząbków czosnku
- 1szt cebula czerwona
- 1szt cytryna
- 1-2 małe łyżki przyprawy kmin rzymski
- 1,5 -2 małe łyżki przyprawy garam masala !!
- 150-200ml jogurt naturalny
- przecier pomidorowy
- świeża lub suszona kolendra ilość dowolna ale nie przesadzać :). Ja dodaje jeszcze chilli do smaku
|
Opis przygotowania: Piersi kroimy na średniej wielkości kostkę, skrapiamy cytryną i dodajemy chilli.
Na gorącą patelnie prażymy nasiona kminu (nie za długo ok 20-30sec) i rozgniatamy w.g własnych możliwości i siły np. moździerz.
Cebule,połowę imbiru,czosnek i połowę kminu rozgniatamy na pastę (najlepiej w blenderze) po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy połowę jogurtu, kolendrę i garam masalę. :).
Kładziemy w to kurczaka i odstawiamy do lodówki na min 5h :):) jak można na noc to jeszcze lepiej :):).POD PRZYKRYCIEM !! Marynatę mamy z głowy
Następnego dnia gotowego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni po ok 2-3 min każdą ze stron.
Czas na sosik :)
Przecier pomidorowy mieszamy z gorącą wodą i dodajemy jogurt + resztę kminu i imbiru.Doprowadzamy do gotowania i dodajemy przygotowanego wcześniej kurczaka. Gotujemy chwile, sól, pieprz i gotowe. Serwować z ryżem :)
Smacznego
Pablo |
|
|
Przepis został dodany przez: robertopablo |
Przepis czytano już 5663 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |