Tikka masala z kurczakiem | 
	 | 
		Poziom: łatwy Głosów: 6 Ocena: 4.83  Składniki: - 1-2 "cycki" piersi kurczaka 
- ok 3-5cm imbiru 
- 4-5 ząbków czosnku 
- 1szt cebula czerwona 
- 1szt cytryna 
- 1-2 małe łyżki przyprawy kmin rzymski 
- 1,5 -2 małe łyżki przyprawy garam masala !! 
- 150-200ml jogurt naturalny 
- przecier pomidorowy 
- świeża lub suszona kolendra ilość dowolna ale nie przesadzać :). Ja dodaje jeszcze chilli do smaku
 
  | 
	Opis przygotowania: Piersi kroimy na średniej wielkości kostkę, skrapiamy cytryną i dodajemy chilli. 
Na gorącą patelnie prażymy nasiona kminu (nie za długo ok 20-30sec) i rozgniatamy w.g własnych możliwości i siły np. moździerz. 
 
Cebule,połowę imbiru,czosnek i połowę kminu rozgniatamy na pastę (najlepiej w blenderze) po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy połowę jogurtu, kolendrę i garam masalę. :). 
Kładziemy w to kurczaka i odstawiamy do lodówki na min 5h :):) jak można na noc to jeszcze lepiej :):).POD PRZYKRYCIEM !! Marynatę mamy z głowy 
 
Następnego dnia gotowego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni po ok 2-3 min każdą ze stron. 
 
Czas na sosik :) 
Przecier pomidorowy mieszamy z gorącą wodą i dodajemy jogurt + resztę kminu i imbiru.Doprowadzamy do gotowania i dodajemy przygotowanego wcześniej kurczaka. Gotujemy chwile, sól, pieprz i gotowe. Serwować z ryżem :) 
 
Smacznego 
 
Pablo | 
	 | 
		 | 
	| Przepis został dodany przez:  robertopablo | 
	| Przepis czytano już 6274 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |