Tiramisu (pyszne) |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 2 jaja
- paczka podłużnych biszkoptów
- 3 czubate łyżki cukru pudru lub cukru do wypieków
- 250 g serka Mascarpone
- kawa rozpuszczalna, kakao, kieliszek rumu
- opcjonalnie-bita śmietana
|
Opis przygotowania: Zaparzyć mocną kawę, wystudzić, dodać rum.
W formie ułożyć warstwę biszkoptów, bardzo delikatnie polewać ponczem (te biszkopty bardzo szybko nasiąkają).
Żółtka ubić z cukrem do białości, ubijając dodawać powoli serek. Ubić na sztywno pianę z białek. Wymieszać delikatnie łyżką z masą serową. Podzielić na pół,
Pierwszą część wyłożyć na biszkopty. Wyrównać. Ułożyć koleją warstwę biszkoptów, polać ponczem, wyłożyć drugą część masy. Wyrównać. Całość posypać kakao (przez gęste sitko). Odstawić w chłodne miejsce.
Najlepsze jest następnego dnia.
Można podawać z bitą śmietaną. |
|
Opis / Uwagi: do ponczu używać wyłącznie naturalnego rumu (nie olejku) |
|
|
Przepis został dodany przez: d3molka |
Przepis czytano już 7841 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |