|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Torcik truskawkowo-orzechowy |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
15 dag masła lub margaryny,
1 żółtko,
1 łyżka zimnej wody.
Masa:
20 dag masła lub margaryny,
2 żółtka,
10 dag ( 1/2 szklanki) cukru pudru,
cukier waniliowy,
10 dag łuskanych orzechów lub migdałów,
50 dag truskawek,
1 galaretka o smaku truskawkowym.
|
Opis przygotowania: Sporządzić ciasto kruche. Chłodzone ciasto pokroić w plastry grubości około 1/2 cm i wyłożyć nimi tortownicę (dno i boki do 3/4 wysokości). Miejsca złączeń zgnieść palcami. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Ciasto wystudzić. Przygotować masę: orzechy zemleć lub drobno posiekać (migdały sparzyć, obrać z łupinek i posiekać). Masło rozetrzeć w makutrze, dodając stopniowo cukier, cukier anilinowy i na końcu orzechy lub migdały. Masę wyłożyć na ciasto, ułożyć, na niej umyte, osączone i odszypułkowane truskawki, lekko je wciskając. Owoce zalać tężejącą galaretką. Torcik pozostawić w chłodnym miejscu (nie wstawiać do lodówki, gdyż kruche ciasto staje się twarde i niesmaczne). |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5413 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|