przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Torcik truskawkowo-orzechowy

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
15 dag masła lub margaryny,
1 żółtko,
1 łyżka zimnej wody.
Masa:
20 dag masła lub margaryny,
2 żółtka,
10 dag ( 1/2 szklanki) cukru pudru,
cukier waniliowy,
10 dag łuskanych orzechów lub migdałów,
50 dag truskawek,
1 galaretka o smaku truskawkowym.

Opis przygotowania:
Sporządzić ciasto kruche. Chłodzone ciasto pokroić w plastry grubości około 1/2 cm i wyłożyć nimi tortownicę (dno i boki do 3/4 wysokości). Miejsca złączeń zgnieść palcami. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Ciasto wystudzić. Przygotować masę: orzechy zemleć lub drobno posiekać (migdały sparzyć, obrać z łupinek i posiekać). Masło rozetrzeć w makutrze, dodając stopniowo cukier, cukier anilinowy i na końcu orzechy lub migdały. Masę wyłożyć na ciasto, ułożyć, na niej umyte, osączone i odszypułkowane truskawki, lekko je wciskając. Owoce zalać tężejącą galaretką. Torcik pozostawić w chłodnym miejscu (nie wstawiać do lodówki, gdyż kruche ciasto staje się twarde i niesmaczne).
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5413 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin