|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Torciki kremowe |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
- 20 dag maki
- 8 dag zmielonych migdałów
- 12 dag cukru
- 15 dag masła
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 10 dag cukru
- 1 paczka budyniu waniliowego
- 1 żółtko
Lukier:
- 2 dag czekolady
- pół łyżeczki kakao
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki cukru pudru
Do przełożenia:
- konfitura z wiśni lub rodzynki
|
Opis przygotowania: Z podanych składników wyrobić dość gęste ciasto, rozwałkować je cienko, wyciąć kieliszkiem krążki, ułożyć na blasze lekko wysmarowanej tłuszczem i piec na kolor jasnożółty. Po przestudzeniu łączyć po dwa krążki, przekładając je warstwą osączonej konfitury lub namoczonymi rodzynkami oraz kremem waniliowym. Powierzchnię torcików pokryć lukrem czekoladowym i ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Przygotowanie kremu waniliowego. Ugotować - zgodnie z przepisem - budyń waniliowy, dodać 1 żółtko i mieszać do ostygnięcia. Przyrządzanie lukru czekoladowego. Utartą czekoladę dobrze wymieszać z kakao, ciepłą wodą i cukrem pudrem. Smarować nim powierzchnię torcików. |
|
|
Przepis czytano już 5545 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|