Tort orzechowo - bezowy |
|
Poziom: łatwy Czas: ponad 2 godz. Porcji: 8 porcji Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: - masło - 200 g
- żółtka 4 szt
- śmietana - 1,5 szklanki
- cukier - 20 dag
- orzechy włoskie - 15 dag
- bezy - małe - 1 opak
|
Opis przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysta biała masę.
Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć, kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe rozdrobnić.
Rozdrobnione orzechy wsypać do masy żółtkowej.
Następnie wlać śmietanę, wymieszać.
Na dnie tortownicy ułożyć warstwę bezów, następnie masę orzechową.
Wierzch udekorować pozostałymi bezami.
Bok tortu ozdobić połówkami orzechów.
Formę z tortem wstawić do lodówki.
Podawać dobrze schłodzony. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7752 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |